Att köpa hund från Kennel Mörkveden

Tone och Blaise 2010

Tone och Blaise 2010

En flatcoated retriever är en apporterande fågelhund. Det är en aktiv, glad och vänlig hund som också fungerar utmärkt som familjehund, förutsatt att man erbjuder någon form av meningsfull aktivering.

Vi har valt att avla på hundar med stor arbetslust och ser därför gärna att våra valpköpare planerar någon form av aktivitet. Under första året räknar vi med att ha minst en valpträff, där vi går igenom olika former av aktivering och naturligtvis vardagslydnad och skötsel. Dessutom arrangerar vi kurser, träningsträffar m.m. om det finns intresse för detta. Vi hjälper gärna till med trimning inför utställning och om vi har möjlighet följer vi också gärna med och hjälper till att ställa de första gångerna.

Våra valpar föds i vårt sovrum och tillbringar de första veckorna där för att tiken ska få lugn och ro. Den närmaste familjen får dock gärna, och ofta, komma på besök i valplådan.

Valparna

Sommarvalpar på äventyr

Sommarvalpar på äventyr

När valparna är ca. 4-5 veckor, flyttar de ned på undervåningen och här får de vänja sig vid alla vardagsrutiner. Valparna får vänja sig vid övriga hundar, katter, barn, dammsugare, TV, musik, kloklippning och visitering med mera. 

Apporteringslust

Innan valparna flyttar försöker vi hinna med att testa deras apporteringslust och se hur de reagerar på vilt. Valpar från samma kull kan vara mycket olika och vi gör vårt allra bästa för att få en bild av hur varje enskild valp är. Detta är viktigt för att kunna hjälpa valpköparna i deras val av valp.

Aktivering

De förväntningar vi har på våra valpköpare är att man har ett intresse för rasen och för ett aktivt hundliv. Även om flatten är en jakthund är det inte nödvändigt att man själv jagar, men man bör vara införstådd med att det är en hund som kräver aktivering och uppfostran. Flatten är en glad, vänlig och älskvärd hund, men ett uttråkad flat kan mycket fort bli ganska besvärlig och hitta på egna, ofta mindre önskvärda, aktiveringsformer. Med rätt fostran och lagom mycket träning och aktivering är flatten dock en underbar hund med stor bredd; jakt, eftersök, lydnad, bruks, räddningshund med mera, och så naturligtvis en lycklig och delaktig familjemedlem.

Hälsa

Vi vill att man höftledsröntgar sin hund vid drygt ett års ålder. Detta dels för att kunna följa upp våra egna hundars hälsostatus och dels för att hjälpa rasklubben i arbetet med att kartlägga rasens hälsa. Jag upplever inte att höftledsdysplasi är ett stort problem inom rasen, men det finns, och det är därför viktigt att höftledsstatus även i fortsättningen dokumenteras. 

En annan sjukdom som finns i rasen är cancer. Denna är mycket svårare att försöka gardera sig mot i avelsarbetet, dels för att det  inte finns ett övergripande register för hundar som insjuknar i cancer ännu och dels för att cancern inte alltid kan anses vara ärftlig.   

Föräldrarna är naturligtvis höftledsröntgade och ögonlysta innan parning. Vid leverans kommer valparna att vara veterinärbesiktade, avmaskade (2-3 gånger), vaccinerade, chipmärkta och registrerade.

Om ni vill tinga en valp, boka ett besök eller har några frågor är ni välkomna att kontakta oss.

Dela den här sidan